Blogg | InnovationSupport

Bør din bedrift booke fysiske møter eller videomøter?

Skrevet av Helge B. Johnsen | 26. september 2022

Teams, Zoom, Skype og flere andre videomøteløsninger ble i løpet av et par uker i 2020 innarbeidede ord i dagligtalen. I løpet av kort tid ble hele det norske næringslivet tvunget ut i videomøter. Selv de som hardnakket sto for fysiske møter måtte gå på nett. Møtekulturen i Norge har endret seg betraktelig over de siste to årene. 

I det Norge stengte ned i mars 2020, måtte bedriftene begi seg ut på videomøter. Før korona var mange skeptiske til dette. Det var flere som prøvde å unngå videomøter for enhver pris, og mange manglet kompetansen.

Etter et par uker med pandemi, var derimot Teams, Zoom, Skype og andre videomøteløsninger hverdagskost i næringslivet.

Det er i dag normalt med videomøter, og det er en generell aksept for disse møtene. Tidligere ville kanskje noen bedrifter uglesett din forespørsel om et slikt møte. Tiden der fysiske møter trumfer, virker derimot å være forbi. Fysiske møter og videomøter er i dag mer eller mindre likestilte.

Men hvilken type møte er egentlig best å booke? Det finnes fordeler og ulemper ved begge møtetypene.

Realiteten er at det ikke finnes noe skreddersydd svar som passer for alle bedrifter og situasjoner. Allikevel finnes det noen spilleregler som kan hjelpe deg å velge hvilken type møte din bedrift bør booke. 

Les mer: Slik blir du en ekspert på å booke møter

 

Ja takk, begge deler!

Et godt utgangspunkt i 2022, er å starte med et videomøte. Kunder er mer åpne for denne møtetypen, da det oppleves som mindre forpliktende. Dessuten er det ressurssparende for begge parter, i den grad at en kan identifisere kjemi og salgsmuligheter tidlig. Et fysisk møte kan fort bli en bomtur som blir kostbar både økonomisk og tidsmessig.

Innovation Support hadde selv en potensiell kunde i Tromsø. Vi valgte å ta et videomøte for å se an kjemien og salgsmulighetene. Etter videomøtet fant vi ut at dette kunne bli et bra samarbeid, og vi satte oss på flyet til Tromsø. Det fysiske møtet resulterte deretter i salg og et godt samarbeid videre.  

Skulle vi derimot flydd til Tromsø, Stavanger og Stockholm hver gang vi hadde en potensiell kunde, kunne det blitt mange dyre bomturer. Av erfaring vil ikke alle møter ende i salg. Da er det greit å avdekke salgsmulighetene i et videomøte, før en eventuelt bestemmer seg for å ta videre kontakt i et fysisk møte. 

 

Videomøter utvider kundegrunnlaget

Før korona var rundt 90 % av Innovation Supports kunder basert i Oslo og Stor-Oslo. Etter pushet mot videomøter, der både vi og våre kunder ble mer vant med dette, utvidet vi vårt kundegrunnlag. I dag er bare litt over halvparten av våre kunder basert i Oslo og Stor-Oslo. Vi har nå kunder over hele Norge, samt i Sverige og Danmark.

Videomøter har åpnet nye dører. Der en kanskje tidligere hadde 300 bedrifter en kunne møte, er det nå mulig å møte 3000. Mangedoblingen av kundegrunnlaget er ikke noe du har råd til å ignorere i kampen mot dine konkurrenter. Tar du videomøter, får du flere salgsmuligheter i dagens næringsliv. 

Folk takker også lettere ja til et videomøte. Det krever ikke reise og oppsett av eventuelle PC- og prosjektorløsninger. Kjenner en til videomøteløsningene godt nok, er det enkelt å presentere eventuelt materiell. Møtedeltakerne trenger heller ikke nødvendigvis å være på kontoret engang for å delta. 

Videomøter gir deg kort oppsummert muligheten til å komme deg foran og presentere løsningene dine for potensielle kunder. Rammene er derimot også mindre forpliktende enn om det hadde vært et fysisk møte. Gå derfor ikke inn i et videomøte og forvent salg umiddelbart. Ta det som et førstegangsmøte, med håp om et fremtidig fysisk møte. 

 

Videomøter effektiviserer hverdagen

Dersom en bare skal ha fysiske møter på én dag, kan en skvise inn fire møter. Da går det ett i ett. Mer realistisk er det å ha tre møter daglig, da en skal kjøre fra møte til møte og ikke minst ha pauser innimellom. Effektiviteten ved fysiske møter må sies å ikke være særlig god grunnet de geografiske utfordringene.

Til motsetning kan en enkelt passe inn fire til fem videomøter på én dag. Dette gjør at du som selger kan jobbe mer effektivt. Du kan konsentrere deg mer om selve møtet, enn om hvordan du skal komme deg til det. Med flere møter i kalenderen, åpner du også flere muligheter for salg.

Igjen bør det nevnes at en ikke skal gå inn i videomøter med forventninger om salg. Videomøter bør benyttes i tandem med fysiske møter. Benytt videomøtene dine til å avdekke salgsmulighetene. Der du finner kjemi og salgsmuligheter, kan du be om et fysisk møte. Det blir mer forpliktende og øker sjansene for et eventuelt salg. 

Les mer: Slik blir du en ekspert på å booke møter

Snevre inn mot kvalitetsmøtene

Uansett møtetype, bør ditt mål være å booke kvalitetsmøter. Innovation Support sikter ikke mot å booke så mange møter som mulig for deg som kunde. Det viktigste er at møtene du går i er av høy kvalitet og byr på salgsmuligheter. Et førstegangsmøte på video kan hjelpe deg med å snevre inn alternativene dine mot kun kvalitetsmøter.

Dette sikrer at du sparer ressurser. Bli kvitt dyre bomturer med videomøter, og luk ut leads som uansett aldri hadde båret frukter. Da kan du bruke enda mer tid på å forberede deg til de kvalitetsmøtene du også har luket ut. Denne effektiviseringen vil ikke bare spare mye penger, men også mye potensiell frustrasjon.

For noen år siden var kanskje videomøter helt utelukket å booke med enkeltkunder. I dagens marked har møtekulturen derimot endret seg, og det må vi ta høyde for. Den klare konklusjonen er at fysiske møter fortsatt er best og gir en nærere relasjon. Det digitale møtet er derimot en flott måte å snevre seg inn mot fysiske kvalitetsmøter.