innovationsupport-logo-01
Meny
Møtebooking

7 gode tips for å gi dine møtebookere den beste muligheten til å utvikle seg

Selv ikke din beste møtebooker har ambisjoner om å jobbe med møtebooking hele livet. I Innovation Support fokuserer vi på utvikling, mestringsfølelse og fremtidsmuligheter.

Du har tatt intervjurunden, du har vurdert kandidatenes kvaliteter og egenskaper og du har ansatt dine nye møtebooker. Hva gjør du nå?

Du kan ikke bare ansette en møtebooker, gi ham en ringeliste og forvente resultater. Hvis du tenker at denne personen skal sitte i et bøttekott og klare seg selv har du feilet fra dag én.

Møtebooking er en krevende jobb, og det krever mye av deg som arbeidsgiver når det kommer til tilrettelegging og oppfølging.

I dette innlegget gir jeg deg syv gode tips til hvordan du kan utvikle dine møtebookere – og et innblikk i filosofien vi har hatt stor suksess med her i Innovation Support.

 

1. Legg alt til rette for din nye møtebooker

Det første du må tenke på når du ansetter en møtebooker er hva du som leder kan gjøre for å legge alt til rette for at han eller hun skal lykkes.

Begynn med å stille deg selv disse tre spørsmålene:

  • Hvor skal møtebookeren sitte?
    Er det best å plassere personen alene eller i et åpent landskap? Hvis du velger sistnevnte, hvor passer han da best inn i dette åpne landskapet?
  • Har du gitt møtebookeren alt han trenger av utstyr?
    Det er din jobb som arbeidsgiver å sørge for at personen kommer til dekket bord. Pc, telefon, ringelister og nødvendig programvare MÅ være på plass før personen dukker opp for å ta fatt på sin første dag på jobben.
  • Har du evne, tid og kapasitet til å følge opp møtebookeren?
    En møtebooker skal føle at han blir godt tatt vare på av sjefen. Tett oppfølging og gode tilbakemeldinger er avgjørende om personen du har ansatt skal lykkes i jobben sin.

Les også: Dette er egenskapene du bør se etter når du skal rekruttere en god møtebooker

 

2. Sett møtebookeren til å ringe umiddelbart

Jeg har alltid vært i den tro at nye møtebookere ikke trenger et to uker langt opplæringskurs før de settes til å ringe. Mange arbeidsgivere har en tendens til å overkomplisere ting, og legger alt for stor vekt på å kunne mest mulig om produktet eller tjenesten de selger.

Det mener jeg gjør mer skade enn nytte.

Jeg har sett mange eksempler der nye møtebookere har kommet inn og gjort en kjempejobb umiddelbart. De booker møte etter møte og og vokser raskt i rollen. Så stopper det plutselig opp.

Etterhvert som de lærer seg å kjenne produktet eller tjenesten godt greier de ikke lenger å booke møter. Årsaken til dette er vanligvis at de har lært seg for mye, og samtalen utvikler seg fra en møtebookingssamtale til en salgssamtale.

Dette er en vanlig fallgruve for møtebookere.

Sett derfor nye personer til å ringe så raskt som mulig – men vent gjerne en liten stund før du setter dem på de beste listene.

 

Les også: Denne mentale øvelsen kan gjøre deg til en bedre møtebooker

 

3. Plasser den nye møtebookeren i nærheten av ledere

Her i Innovation Support har vi en klar plan for vår nye møtebookere. Når en ny person kommer inn får han tildelt en plass i et åpent landskap med alle de andre, og blir rigget til med alt han trenger av utstyr.

Alle nye plasseres nærmest kvalitetsansvarlig, salgsleder og andre ledere. Det gjør ikke bare at vi kan være på ballen med oppfølging til enhver tid – det betyr også at personen blir herdet umiddelbart.

Når du må sitte rett ved siden av «den skumle sjefen din» og ringe den første uka eller to vil du ikke lenger være redd for å ringe foran kollegene dine.

Les også: Derfor vil dagens møtebookere være fremtidens superselgere

 

Fire faser for optimal utvikling

Jeg har i et tidligere innlegg nevnt at jeg alltid forholder meg til en tidslinje på ett til to år når jeg ansetter en ny møtebooker.

Jeg tror ikke på filosofien om å få inn en person som skal drive med møtebooking resten av livet – i stedet fokuserer jeg på å legge til rette for at de kan utvikle seg over en perioden på ett til to år.

Denne perioden deler jeg opp i fire faser på 3-6 måneder, avhengig av hvor raskt personen utvikler seg.

De neste fire tipsene jeg vil gi deg tar for seg hver av disse fasene:

 

4. Få opp aktivitetsnivået (Fase 1)

I den første fasen er aktivitetsnivået det aller viktigste. Hvis man skal lykkes som møtebooker nytter det ikke å ta én samtale om dagen, og derfor snakker vi mye med våre nye ansatte om antall rørløft – og hvor mange de bør ha som mål å kontakte i løpet av en dag.

Personen må utfordre seg selv på aktivitetsnivå, og få det innunder huden at de skal kontakte så mange mulig.

I denne fasen er møtebookeren helt avhengig av god støtte fra en leder. De første to-tre ukene vil han garantert møte motgang, og få mange nei. Da trenger han å bli backet opp av gode ledere som forklarer at dette er helt normalt, og at de er med ham hele veien.

 

5. Vri fokuset over på kvalitet (Fase 2)

Når møtebookeren har fått et høyt aktivitetsnivå innunder huden er tiden inne for å fokusere på kvaliteten på samtalene. For å lykkes med møtebooking må han si de rette tingene, til rett tidspunkt, og dette er noe som krever trening.

I denne fasen bør ledere bruke tid på å gå gjennom detaljene i samtalen – som stemmebruk, tempo, små endringer i scriptet osv.

Det er selvsagt også lov å tenke kvalitet allerede i fase én, men det hjelper lite å jobbe med kvalitet om du har én samtale om dagen. Derfor har vi valgt å gjøre ting i denne rekkefølgen.

Når du har fått aktivitetsnivået inn under huden må man passe på å si de riktige tinga. Gå inn i detaljene på stemmebruk, tempo, tweak scriptet - faglig eller hverdagslig uttrykk? Ikke noe poeng å jobbe med kvalitet om du har én samtale om dagen.

 

Les også: De beste spørsmålene å stille når du skal booke møter av høy kvalitet

 

6. Hjelp møtebookeren å ta vare på mestringsfølelsen (Fase 3)

Når en møtebooker kommer til fase tre er både kvantitet og kvalitet på plass. Nå lykkes de oftere, booker møter som juling og har en god mestringsfølelse.

Det er i denne fasen mine møtebookere er gull verdt. Det er disse møtebookerne som leverer de beste resultatene, og som dermed også drar med seg de andre på kontoret.

Da er det viktig at du som leder sørger for at møtebookeren beholder denne mestringsfølelsen, og gir dem gulrøtter for å holde motivasjonen på topp.

 

7. Hjelp dine beste møtebookere med å ta steget videre (Fase 4)

På et eller annet tidspunkt vil dine beste møtebookere føle at de virkelig mestrer jobben sin. De er så sinnsykt gode på det de driver med at de kan stå og lage seg en kaffe samtidig som de banker inn møtet.

Dessverre er dette også den fasen da de fort kan begynne å gå lei. Møtebooking er ensformig, og de er sultne på nye, mer spennende oppgaver.

I denne fasen må du som leder legge alt til rette for videre utvikling – enten det er nye muligheter internt i bedriften eller å aktivt hjelpe dem med å ta steget videre til en ny jobb.

Sett deg ned med dem, og fortell dem at du er veldig godt fornøyd med innsatsen deres og resultatene de har skapt for bedriften. Spør dem også om hva de ser for seg videre, og hva neste steg i karrieren deres er.

Ved å vise dem at du gjerne hjelper dem med å utforske nye muligheter har du en mye bedre sjanse til å unngå umotiverte møtebookere og synkende resultater. I stedet bidrar du til at dine beste ansatte beholder gnisten og motivasjonen.

Men husk: Som leder kan du ikke bare love muligheter, du må også stå for det! Gi dem sjansen til å gjøre andre oppgaver internt, eller, som vi gjør her i Innovation Support, hjelp dem aktivt ved å bruke nettverket ditt til å skaffe dem jobbintervjuer som matcher ambisjonene deres.

 

En liten suksesshistorie

En av mine største suksesshistorier er en ung mann ved navn Haakon Istre. Haakon kom til oss etter å ha fullført en bachelorgrad i markedsføring og salgsledelse på Markedshøyskolen ved Campus Kristiania.

Da han startet hos oss hadde han lite salgserfaring, men ville inn i bedriftsmarkedet. For ham var Innovation Support et godt sted å starte, og fra å være litt spent og nervøs i starten så vi en kjempeutvikling hos ham mens han beveget seg taktfast gjennom de fire fasene.

Etter ett år hadde han kommet til fase 3. Han mestret jobben og leverte stabilt gode resultater. Da satt vi oss ned og pratet om hva som ville være det neste naturlige steget for ham og hans videre utvikling.

Ved hjelp av nettverket mitt fikset jeg en del jobbintervjuer til ham. En av de han var på intervju med var daglig leder Halvor Sandbu i Graphisoft – en av våre kunder som Haakon hadde booket mange møter for i løpet av litt over et halvt år.

I dag jobber Haakon i Graphisoft, med nye oppgaver og ansvarsområder. Men han spiller fremdeles en viktig rolle for oss her i Innovation Support. Han er nemlig en av flere tidligere ansatte som sender signaler til alle våre nye ansatte om mulighetene som venter dersom de gjør en god jobb.

 

Vil du jobbe med en målrettet og motivert møtebooker?

Vil du booke flere møter til din bedrift?

Våre målrettede og motiverte møtebookere er alltid klare for utfordringer. Ta kontakt med oss, så setter vi en av business-Norges fremtidige ledere til å hjelpe deg og din bedrift!

 

Helge er grunnlegger og daglig leder i Innovation Support. Han er analytisk, målrettet og brenner for salg B2B.

helge.johnsen@innovationsupport.no

Motta vårt ukentlige nyhetsbrev om møtebooking og B2B-salg

For å kunne sende deg e-post må vi lagre informasjon om deg. Les mer i vår personvernerklæring

changeFirstLogo

+47 236 51 300
kontakt@innovationsupport.no

Nydalsveien 36A,
0484 Oslo

Innovation Support AS
Org. nr: 998077028